Bönor har använts som föda runtom i världen i tusentals år och finns i hundratals former, storlekar och färger. De flesta bönor behöver blötläggas innan kokning för att minska koktiden och aktivera enzymer, proteiner, mineraler och vitaminer.
Smak och egenskaper varierar mellan de olika bönorna. Den vanligt förekommande röda kidneybönan är mild söt och lite mjölig medan den vita bönan är lite smörig med mandelliknande smak och den svarta bönan är lite söt. Smaksätt gärna redan vid kokning för ännu godare smak.
Bönor kan användas till att göra växtbaserade biffar och bollar,
grytor, soppor, salsa, röror och mycket mer.
Åkerbönor finns både som gröna, om de är skördade omogna, och som bruna om de skördas mogna. Smaken, konsistensen varierar mellan de olika sorterna. Generellt påminner smaken om ärtor och har en lätt syrlighet och beska med blommiga toner. Konsistensen på de torkade bönorna är lätt mjölig. Det är viktigt att även koka åkerbönor för att eliminera lektin. Blötläggning påskyndar kokningen.
Eftersom bönorna är naturligt mjöliga passar de bra tillsammans med saftiga ingredienser. De kan användas tex i grytor, soppor, burgare och pannkakor.